Do rondla z wodą wsypać cukier, kakao i przyprawę do piernika, dodać masło i miód (dla wielbicieli ostrego smaku najlepszy będzie gryczany, ale można dać inny). Wszystko gotować, aż się rozpuści. Ostudzić. Dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ostudzonej masy (na krupczatce piernik wychodzi bardziej puszysty, można dać mąkę pszenną lub pół na pół). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą - robotem, na najniższych obrotach.
Na samym końcu wrzucić orzechy - mogą być pokrojone orzechy włoskie, laskowe można dodać w całości. Wcześniej należy uprażyć je w piekarniku (10 minut, 200 st. C), następnie pozbawić skórki - wystarczy rozłożyć orzechy na ściereczce, przykryć i energicznie pocierać.
Masę przelać do foremek (składniki podane w przepisie pozwolą na napełnienie 2 keksówek - uwaga: foremki trzeba wysmarować masłem i wysypać mąką) i piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu dekorować wedle uznania (lukrem, lukrem zabarwionym sokiem malinowym, roztopioną czekoladą, ozdobami do ciast).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Z okazji świąt Bożego Narodzenia Ewa zaproponuje innowacyjną wersję karpia...
Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Masę herbatnikową nałożyć do ...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać krusz ...
Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem ...
Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje ze szklanką zimnego mleka...