Ewa / Przepisy / Kugelis - babka z Litwy

Opis przygotowania

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki, dorzucić posiekaną cebulę, wymieszać.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać. Do masy dodać roztrzepane jajka, przecisnąć czosnek, dorzucić śliwki. Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Przełożyć do formy na babkę, wyklejonej plastrami boczku. Upiec w piekarniku, w temp. 200 st. C.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 kg - ziemniaków
  • 350 g - boczku wędzonego
  • 1 - cebula
  • 3 - jajka
  • 150 g - śliwek
  • 4 ząbki - czosnku
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • plastry boczku do wyklejenia foremki
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 306

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zdominują potrawy kuchni litewskiej....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów