Ewa / Przepisy / Alfarojes

Opis przygotowania

Oba rodzaje mąki wysiekać z masłem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołeczek, do którego wybić żółtka. Dolać rum, a następnie sok z cytryny. Wlać mleko i dorzucić miąższ z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym). Zagnieść ciasto, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na godzinę.

Stolnice posypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą pierścienia wykroić małe krążki. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C . To samo zrobić z drugą połową ciasta.

Mleko zagotować, odlewając wcześniej ok. 50 ml. Do wrzącego mleka dodać kajmak. Wymieszać. W zimnym mleku rozmieszać mąkę oraz żółtko, wlać do garnka. mieszać, aż zgęstnieje. odstawić do wystudzenia.

Ciasteczka przełożyć masą kajmakową. Obtoczyć w kokosie. Udekorować cukrem pudrem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 szklanka - mąki pszennej
  • 1 szklanka - mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 100 g - masła
  • szklanki - cukru
  • 2 - żółtka
  • 1 łyżka - rumu
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka - soku z cytryny
  • 50 ml - mleka
  • Masa
  • 250 ml - mleka
  • 150 g - kajmaku
  • 1 - żółtko
  • 1 łyżka - mąki
  • Zdobienie
  • wiórki kokosowe
  • cukier puder
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 305

Choć nasz kraj leży daleko od Argentyny, to z jej mieszkańcami mamy wiele...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów