/ Przepisy / Serca w galaretce

Opis przygotowania

Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać miąższ z laski wanilii. Posłodzić, wymieszać i zagotować. Zdjąć z kuchenki. Wsypać żelatynę i mieszać tak długo, aż się rozpuści.

Wylać na talerz wyłożony folią spożywczą. Odstawić do wystudzenia. Wstawić do lodówki.

Gdy „mleczko” stężeje, wyciąć serduszka (do wycinania można wykorzystać foremkę w kształcie serca). Przykleić do ścianek szklanki lub lampki do wina (od wewnątrz). Docisnąć, by usunąć pęcherzyki powietrza.

Galaretki rozpuścić we wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Gdy zaczną tężeć, wlać do szklanek z waniliowymi sercami. Schłodzić w lodówce.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i udekorować nią galaretki. Posypać siekanymi migdałami (wcześniej można je uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 284
Ewa gotuje - odc. nr 284

Tym razem Ewa ugotuje krem porowo-ziemniaczany. Jako danie główne przygotuje łososia...

 

Podobne przepisy

Mazurek marchewkowy

Na kruchym spodzie!

Migdałowe brownie z czerwoną fasolą

Czekoladowe ciasto z fasolką? Czemu nie!

Placuszki serowe z patelni

Z truskawkami i truskawkowym sosem!

Deser bezowo-kokosowy

Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Pod koniec dorzucić wiórki kokosowe. Pie ...

Wróć do listy przepisów