/ Przepisy / Ciasteczka słoneczka

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Posolić i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Do dołeczka dać śmietanę i żółtka. Przesiąkać i wyrobić. Ciasto przełożyć do zamykanego pojemnika i na 2 godziny wstawić do lodówki.

Białka utrzeć z cukrem pudrem.

Schłodzone ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wyciąć krążki. Z jednej strony posmarować lukrem i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Do powideł dodać kakao i wymieszać. Połowę ciasteczek posmarować powidłami (po stronie bez lukru). Skleić z resztą ciastek. Boki też posmarować powidłami, następnie obtoczyć w mielonych orzechach i ułożyć na paterze.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 469
Ewa gotuje - odc. nr 469

Ten rok jest dla Ewy wyjątkowy. Równo 30 lat temu zdobyła tytuł Miss Polonia,...

 

Podobne przepisy

Bananowiec

Biszkopt z galaretką i bananem;-)

Ciasto ucierane z morelami

3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...

Biszkopt z borówkami i malinami

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...

Sernik z węgierkami

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Gdy zrobi się ...

Wróć do listy przepisów