M±kę przesiać z kakao. Dodać cukier. Wysiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajko. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać m±k±. Włożyć do woreczka i na godzinę wstawić do lodówki.
Gruszki umyć i obrać. Wyci±ć gniazda nasienne, lecz owoce zostawić w cało¶ci – z ogonkami. Skropić sokiem z cytryny.
Zimne ciasto położyć na papierze do pieczenia. Przykryć foli± spożywcz± i rozwałkować. Na papierze przełożyć do formy (30 cm x 11 cm). Ciasto powinno znaleĽć się na spodzie i bokach blaszki. Ułożyć gruszki – ogonkami do góry.
Ricottę utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Kremem zalać gruszki.
Piec w temp. 180 st. C przez 45-60 minut. Wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ sezon dyniowy w pełni, dyni nie może zabrakn±ć w „Ewa gotuje”....
Z sosem malinowym;-)
Bez mascarpone i Amaretto, za to z wiejsk± ¶mietan± i żubrówk±...
Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...
Pro¶ciej już się nie da...