/ Przepisy / Croissanty

Opis przygotowania

Okrągły placek ciasta francuskiego na croissanty podzielić na 6 równych części. Trzy kawałki zwinąć w rogalik – rogi lekko zawinąć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzy ostatnie kawałki ciasta nadziać gorzką czekoladą (po 2 kostki na rogalik). Zwijamy podobnie, jak rożki bez nadzienia.

Rogaliki posmarować mlekiem. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.

Podawać na ciepło lub przestudzone – koniecznie z domową konfiturą oraz masłem.

Przepis na szybką konfiturę. Wiśnie przełożyć do garnka, podgrzać, wsypać cukier i ugotować. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w zimnej wodzie. Szybko wymieszać i zagotować.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 217
Ewa gotuje - odc. nr 217

Tym razem Ewa zrobi pikantną zupę pieczarkową, zapiekaną pod ciastem francuskim....

 

Podobne przepisy

Placek jabłkowo-gruszkowy

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...

Ciasto z gruszkami

  Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...

Cytrynowiec

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do p ...

Tiramisu w pucharku

Żółtka wybić do miski. Dodać cukier...

Wróć do listy przepisów