Białka ubić ze szczyptą soli, utrwalić cukrem. Zmiksować z żółtkami. Następnie wymieszać z sypkimi składnikami. Piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut, w tortownicy o średnicy 24 cm. Wystudzić i przekroić na 3 części.
Jajka ubić z cukrem na parze (co może potrwać około 30 minut). Gdy będą gorące i gęste, odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną jajka. Pod koniec ucierania wlać ekstraktywny napar z kawy oraz spirytus.
Masę podzielić na 3 części. Przełożyć ciasto. Ostatnią częścią masy pokryć górę oraz boki tortu. Dodatkowo boki obkleić mielonymi orzechami. Na wierzchu wykonać napić z płynnej czekolady.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym programie "Ewa gotuje" mamy jubileusz - to już dwusetny odcinek!...
Jajka zmiksować z cukrem. Umieścić w kąpieli wodnej i miksować jeszcze przez 3-4 minu ...
Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Formę (średnica 24 cm) wysmarować masłem i wstawić d ...
ynię pokroić na kawałki, wyczyścic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...
Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...