Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z zimnym masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną, połączyć z mąką i tłuszczem, zarobić ciasto. Rozwałkować jak na pierogi, wykroić ciasteczka i wykleić nimi foremki. Upiec na złoty kolor (20 minut w temp. 180 st. C).
Odlać ½ szklanki mleka, pozostałe zagotować. Żółtka i jajko roztrzepać, dodać cukier waniliowy, budyń i odlane mleko. Wymieszać na gładką masę, wlać do gotującego się mleka, trzymać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie wystudzić w zimnej wodzie.
Łyżeczkę żelatyny zalać 2-3 łyżkami wrzątku i pozostawić w kąpieli wodnej, by się rozpuściła. Masło utrzeć z cukrem pudrem i małymi porcjami wmieszać zimną masę budyniową. Na samym końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i sok z cytryny. Kilka łyżek masy odłożyć i wymieszać z łyżką kakao.
Upieczone babeczki napełnić masą, ozdobić żelkami i masą z kakao (zrobić „oczy”, „usta”, „nosy”, „włosy” etc.).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Do kolejnego programu Ewa Wachowicz zaprosi Jadzię Nalepę, "Osobowość telewizyjną"...
Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Formę (średnica 24 cm) wysmarować masłem i wstawić d ...
W stylu bajaderki;-)
Najlepsze jest z węgierkami;-)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym...