Z nektarynek usunąć pestki, owoce pokroić na 6 cząstek. Włożyć do formy żaroodpornej, posypać 1 łyżką fruktozy. Wymieszać i podgrzać w mikrofalówce (3 minuty). Przełożyć do tortownicy natłuszczonej masłem (średnica 24-25 cm).
Jajka roztrzepać, dodać mielone migdały, jogurt, 4 łyżki fruktozy i miąższ z laski wanilii. Wymieszać.
Masą zalać nektarynki. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 40 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć grill, by płatki nabrały lekko brązowego koloru.
Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku potrawy zgodne z dietą Michela Montignaca. – To...
Rogaliki po francusku...
Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...
Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, ...
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao, wrzucić masło...