/ Przepisy / Ciasteczka wyśmienite

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i wysiekać. Wybić żółtko, posolić i wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.

Maliny rozmrozić. Przełożyć na patelnię i udusić. Przetrzeć przez sito. Dodać 100 g cukru i sok z cytryny. Wymieszać i odparować. Do reszty cukru wsypać pektynę, dodać do musu i smażyć jeszcze przez kilka minut. Odstawić do wystudzenia.

Białko utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier. Zimne ciasto rozwałkować. Literatką wyciąć krążki. Każdy posmarować lukrem z jednej strony i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 minut w temp. 150 st. C (termoobieg). Wystudzić.

Połowę krążków posmarować marmoladą i złożyć z drugą połową ciasteczek – lukrem na zewnątrz.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 361
Ewa gotuje - odc. nr 361

Tym razem Ewa opowie o potrawie, którą przed laty jadano na ulicach oraz...

 

Podobne przepisy

Pucharki z musem brzoskwiniowym

Galaretki rozpuścić w 1  1/2  szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ...

Ciasto pełne śliwek

Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...

Czekoladowy mus z awokado i banana

Po ciężkim dniu w pracy...

Sernik dyniowo-imbirowy

ynię pokroić na kawałki, wyczyścic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

Wróć do listy przepisów