/ Przepisy / Cantuccini

Opis przygotowania

Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, sól i masło. Wysiekać.

Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, wybić jajka. Zagarnąć nożem i zaraz po tym, jak zrobią się „kluski", zarobić ciasto.

Gdy tylko składniki się połączą, dosypać pokrojone migdały i zagnieść je z ciastem. Uformować wałek i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Po leżakowaniu w chłodzie podzielić na trzy części, uformować wałki (około 2 cm średnicy). Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej wałki ciasta, lekko spłaszczyć.
Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut.

Wyjąć i wystudzić, następnie pokroić w ukośne kromeczki o grubości około 2 cm. Ponownie umieścić je na blasze wyłożonej papierem i suszyć w temp. 150 st. C przez 20 minut. Podawać z kawą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 125
Ewa gotuje - odc. nr 125

Wołowina po toskańsku i cantuccini. Pani Ewa przygotuje wołowinę w sosie...

 

Podobne przepisy

Galaretki w jogurcie

Galaretki rozpuścić, wylać na płaskie talerze. Gdy zastygną, pokroić w kostkę i nałoż ...

Tort komunijny chałwowy

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i del ...

Ciasteczka czekoladowe

Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać orzechy laskowe, cukier puder, sodę, cynamon i kakao ...

Szpajza

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...

Wróć do listy przepisów