/ Przepisy / Pstrąg na sposób morski

Opis przygotowania

Zacząć od przygotowania solnej kołderki. Białka oddzielić od żółtek i lekko rozbić w misce. Dodać tyle soli, by zrobiła się dość gęsta masa. Z ryby usunąć wnętrzności - bardzo ostrożnie, aby żółć się nie rozlała. Jeśli to nieszczęście jednak się przydarzy, trzeba bardzo dokładnie umyć tuszkę, bo inaczej będzie gorzka.

Do brzuszka włożyć gałązkę rozmarynu lub natkę pietruszki (w sezonie koperek) i przekrojone na pół ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Na folii aluminiowej rozsmarować część solnej masy, ułożyć na niej rybę i dokładnie pokryć resztą białkowej „solanki”. Całość szczelnie zawinąć i piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (w sezonie na grillu).

Do małego rondelka wlać sos sojowy, wrzucić drobniutko pokrojone imbir i papryczkę - jeśli nie mamy świeżej, można użyć suszonej (uprzednio trzeba ją pokruszyć). Na wolnym ogniu odparować o połowę. Zdjąć z gazu i dodać drobno pokrojoną młodą cebulkę i sok z połowy cytryny.

Upieczoną rybę obrać z soli i skóry, polać  pikantnym sosem. Doskonale smakuje też z odrobiną soku z cytryny - jest jeden warunek: ryba musi być naprawdę świeża.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 10
Ewa gotuje - odc. nr 10

Ewa Wachowicz przyrządzi pstrąga na sposób morski. Ale zanim to zrobi,...

 

Podobne przepisy

Kacze piersi w sosie karmelowym

Na orientalną nutę...

Pieczeń z piersi indyka

Na ciepło lub na zimno - jako domowa wędlina;-)

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Curry z indyka

Mięso pokroić w kostkę. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju kokosowym...

Wróć do listy przepisów