/ Przepisy / Kogut w śmietanie duszony

Opis przygotowania

Koguta podzielić na kawałki, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem, zostawić na pół godziny. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać masło i obsmażyć kogutka „na złoto" ze wszystkich stron. Podlać wodą (około pół szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu przez około pół godziny.

Gdy kogut jest już podduszony, zalać śmietaną i dusić dalej na małym ogniu - do momentu, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zredukuje i zgęstnieje.

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę do miski (można je też utłuc). Mocno ubić łyżką. Następnie podzielić na cztery części. Wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę (to idealne proporcje na kopytka). Wyrobić ręką i przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i zrobić wałeczki wielkości palca. Lekko spłaszczyć i pokroić na skośne romby. Wrzucić na osolony wrzątek i gdy tylko kopytka wypłyną, gotować przez minutę, następnie wyłowić i przełożyć do zimnej wody, by się zahartowały, przelać na sito.

Marchew obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Doprawić odrobiną soli i dodać filety z pomarańczy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 122
Ewa gotuje - odc. nr 122

Kogut w śmietanie, ciasto z kremem orzechowym i suszonymi śliwkami W kolejnym...

 

Podobne przepisy

Kacze udka na soli

Wyjątkowo chrupiąca!

Schabowy z mortadeli

W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!

Frytki z pietruszki

ietruszkę umyć, obrać i wysuszyć. Pokroić w długie słupki...

Gęsie nóżki confit z modrą kapustą

Długo pieczona gęsina...

Wróć do listy przepisów