/ Przepisy / Żeberka w kapuście

Opis przygotowania

Grzyby namoczyć. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć w gęsiarce na mocno rozgrzanym smalcu lub maśle klarowanym. Przełożyć na deskę.

W tym samym naczyniu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić grzyby – razem z wodą, w której się moczyły. Dodać połowę odciśniętej i posiekanej kapusty. Na kapuście ułożyć żeberka. Polać miodem. Przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Dorzucić żurawinę i resztę kapusty. Wlać odrobinę wrzątku, przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.

Podawać z ziemniakami w mundurkach (z koperkiem).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 464
Ewa gotuje - odc. nr 464

Jesienią warzywa korzeniowe są wyjątkowo smaczne, więc kolejny odcinek...

 

Podobne przepisy

Nóżki indycze w piwie

W jednym garnku...

Policzki z dzika

Dziczyzna godna królewskiego stołu!

Kotlety po kijowsku

Znamy je jako "dewolaje"...

Wróć do listy przepisów