/ Przepisy / Krem z pieczonego czosnku

Opis przygotowania

Główki czosnku przekroić na pół, ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i na 30 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić.

Cebulę zeszklić w garnku na maśle. Zalać wywarem. Dodać upieczony czosnek, wyciskając go z łupin. Wkruszyć ser. Zmiksować na gładki krem. Zabielić śmietanką, hartując ją wcześniej gorącą zupą. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać z mocno wysmażonym boczkiem (chipsy) i pesto z jarmużu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 447
Ewa gotuje - odc. nr 447

Tym razem gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dziś...

 

Podobne przepisy

Buraczki z czosnkowym winegretem

Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...

Surówka chińska

Kapustę poszatkować do miski. Dodać startą marchewkę...

Zupa na ogórkach zielonych

Z gruntu znakomita;-)

Zupa koperkowa z brukselką

Kolejna odsłona jarzynowej!

Wróć do listy przepisów