/ Przepisy / Flan

Opis przygotowania

Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na łyżce masła. Dolać łyżkę rumu. Odparować. Zdjąć z ognia. Dodać śliwki - odsączone z alkoholu i pokrojone na kawałki. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornych kokilek.

Cukier utrzeć z jajkiem i żółtkami. Dolać śmietankę wymieszaną z resztą sherry. Wymieszać. Przelać do kokilek z jabłkami i śliwkami. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 130 st. C.

Następnie posypać brązowym cukrem, przypalić specjalnym palnikiem lub zapiec pod grillem w piekarniku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 180
Ewa gotuje - odc. nr 180

W tym odcinku Ewa zaprasza na kurczaka z hiszpańskimi oliwkami oraz flan...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka piknikowe

Idealne do popołudniowej kawy lub na wypad za miasto...

Serniczki z truskawkami

W foremkach na babeczki...

Tort miodowy

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...

Baba wielkanocna

Na Wielkanoc obowiązkowa!

Wróć do listy przepisów