Z połowy cytryn odciąć czubki, naciąć do ¾ wysokości. Do każdego nacięcia wsypać 2 łyżeczki soli, włożyć goździk. Ułożyć w słoiku. Dorzucić cynamon, ostrą paprykę i liście laurowe. Wycisnąć sok z pozostałych cytryn. Uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą. Przykryć talerzykiem i obciążyć (cytryny muszą być zanurzone). Zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przechowywać w lodówce.
Podawać jako dodatek do mięs. Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...
Awokado rozkroić, usunąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ i pokroić na drobne kawałki. Prze ...
Obranego selera pokroić na cieniuteńkie plasterki (można użyć szatkownicy do ogórków) ...
Kapustę kiszoną ugotować. Słodką poszatkować, zalać szklanką wody, dodać ziele angiel ...
Znakomite do makaronów, kasz i jako smarowidło do chleba;-)