Jajka wybić do miski, posolić i zmiksować ręcznym robotem. Dosypać mąkę, dolać mleko i dalej działać mikserem - tak, by powstała gładka masa. Rozcieńczyć wodą - do uzyskania lejącego się, klasycznego ciasta naleśnikowego. Odstawić na ok. pół godziny (wtedy naleśniki lepiej się smażą i ciasto się nie rozrywa).
Grzyby oczyścić szczoteczką i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię dać masło, wrzucić cebulę i podsmażyć. Gdy tylko cebula się zeszkli, dorzucić grzyby i podsmażać, aż zmiękną. Zaprawić śmietaną (wersja bez śmietany też pysznie smakuje), dusić jeszcze chwilę, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Naleśniki usmażyć na patelni w odrobinie oleju. Surowe parówki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na pół. Na środku każdego naleśnika ułożyć rozkrojoną parówkę, zawinąć boki - tak, by przykryć parówkowe nadzienie. Naleśniki z parówkami ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy dać porcję sosu grzybowego (w rowek pomiędzy parówkami) i posypać startym oscypkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (z funkcją grillowania) na ok. 15-20 minut, by ser się rozpiekł (można też włożyć do mikrofali na 2-3 minuty).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek „młodzieżowy”. Rozpoczynamy program przy wózku z hot-dogami…,...
Do przesianej mąki dodać jajko, posolić. Wlać wodę (ile zabierze), wyrobić. Łyżką for ...
Znakomity dodatek do dań słonych, jak też deserów!
Fantastyczny dodatek do mięs!
Obranego selera pokroić na cieniuteńkie plasterki (można użyć szatkownicy do ogórków) ...