Zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do miksera. Posłodzić, wlać ciepłą wodę, wsypać mąkę. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wsypać mąkę. Posolić i wyrobić. Garnek o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem klarowanym i obficie wysypać mąką. Z ciasta zrobić kulę, obsypać mąką i włożyć do naczynia. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Można przyśpieszyć ten proces wstawiając garnek z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 45 st. C.
Po wyrośnięciu zwiększyć temp. do 200 st. C i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.
Gotowy chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa upiecze domowy chleb na drożdżach i wyjątkowo zdrowej...
Na mleczku kokosowym!
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem i ...
Słynny sos z Mahon;-)
Dekonstrukcja jajka po benedyktyńsku...