Do żółtek dodać sól, musztardę i łyżkę octu winnego. Wymieszać trzepaczką. Małym strumieniem wlać olej, cały czas ucierając – aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Na bazie majonezu można przygotować sosy smakowe, np. bazyliowy, koperkowy czy pomidorowy.
Listki bazylii drobno posiekać, dorzucić do majonezu, przyprawić i wymieszać.
Posiekany koperek połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.
Suszone pomidory drobno pokroić. Dodać majonez i słodką paprykę. Wymieszać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek Wielkanocny. Ewa zacznie od zrobienia domowego majonezu –...
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i przecisnąć przez praskę. Wystudz ...
Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Lekko ubić ...
Pieczarki umyć (nie obierać ze skórki), małe zostawić w całości, większe przekroić na ...
Brokułowe różyczki wrzucić do osolonego wrzątku, przyprawić szczyptą cukru (to dla za ...