
Do żółtek dodać sól, musztardę i łyżkę octu winnego. Wymieszać trzepaczką. Małym strumieniem wlać olej, cały czas ucierając – aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Na bazie majonezu można przygotować sosy smakowe, np. bazyliowy, koperkowy czy pomidorowy.
Listki bazylii drobno posiekać, dorzucić do majonezu, przyprawić i wymieszać.
Posiekany koperek połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.
Suszone pomidory drobno pokroić. Dodać majonez i słodką paprykę. Wymieszać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek Wielkanocny. Ewa zacznie od zrobienia domowego majonezu –...
Jajecznica inaczej...
Pieczarki umyć (nie obierać ze skórki), małe zostawić w całości, większe przekroić na ...
Afrykańska odpowiedź na bliskowschodnią szakszukę;-)
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić cukrem. D ...