
Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ½ szklanki ciepłej wody, dodać startą marchewkę, szklankę mąki oraz jajka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy objętość, wsypać resztę mąki, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlać roztopione, lekko przestudzone masło. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki na babę – do ½ wysokości. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.
Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć Ewa uwielbia kuchnię międzynarodową i będąc za granicą zawsze kosztuje...
W stylu Pavlovej;-)
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...
Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite ...
Najlepszy w całym Cesarstwie był ponoć w restauracji dworcowej prowadzonej przez rodziców Billy Wildera w Suchej koło Żywca;-)