Perliczkę moczyć przez kilka godzin w solance. Wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć pieprzem.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Mniej więcej połowę włożyć do środka tuszki – wraz z czosnkiem. Spiąć wykałaczkami i związać dratwą. Nóżki skrępować.
Perlicę przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Obłożyć plastrami boczku. Dookoła dać jabłka i posiekane orzechy. Wlać miód pitny.
Przykryć i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 160 st. C. Piec przez 1 ½ do 2 godzin. Od czasu do czasu polać mięso sosem spod pieczenia. Po godzinie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C.
Przygotować kaszę. Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić i podsmażyć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać grzyby suszone (te, na których gotowany był wywar do zupy). Wsypać kaszę. Przesmażyć. Podlewać wywarem jarzynowym i gotować do miękkości. Przyprawić solą. Rozłożyć na półmisku. Udekorować pietruszką.
Po upieczeniu perliczkę ułożyć na kaszy. Sos zmiksować i przelać do sosjerki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć Ewa uwielbia kuchnię międzynarodową i będąc za granicą zawsze kosztuje...
Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...
Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Prze ...
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...
Klasyk z Kresów z farszem rybnym;-)