/ Przepisy / Crostata

Opis przygotowania

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Gdy ciasto jest już grudkowate, dobrze wysiekane, zrobić w nim dołek i wybić jajko. Na ciasto zetrzeć na tarce skórkę z cytryny. Lekko wymieszać nożem, po czym szybko wyrobić dłońmi. Uformować walec (by ciasto łatwiej było podzielić), odciąć 1/3, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

2/3 ciasta rozwałkować na placek nieco większy niż forma. Foremkę położyć na cieście i nożem wyciąć kółko, następnie przełożyć kółko z ciasta do formy (jeśli nie jest teflonowa, należy wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Resztki ciasta zagnieść, podzielić na 2 części i zrobić z nich wałeczki, po czym lekko spłaszczyć kuchennym wałkiem i wyłożyć nimi boki foremki.

Dociskając palcami uważnie połączyć ze spodem. By ciasto nie „wstało” w piekarniku, gęsto nakłuć je widelcem. Dla pewności zrobić tzw. ślepe pieczenie. Na wierzch ciasta dać papier do pieczenia i wsypać fasolę. Włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Po 15 minutach zabrać papier z fasolą i jeszcze chwilę podpiec na jasny, złoty kolor. Następnie wyjąć z pieca i posmarować powidłami lub konfiturą (dżemy się nie nadają - z powodu dużej zawartości pektyn bardzo się rozpiekają).

Odcięte wcześniej ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i pokroić na centymetrowe paseczki. Na powidłach ułożyć kratkę (ciasto dać też na brzegu placka), a w powstałe „okienka” wcisnąć nadziane migdałami wiśnie (migdały bez skórki!). Jeszcze raz włożyć do pieca na ok. 20 minut (temperatura bez zmian - 180 st. C). Piec, aż crostata złociście się zarumieni.

Brzeg udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 17
Ewa gotuje - odc. nr 17

Tym razem Ewa Wachowicz proponuje przysmaki kuchni włoskiej. Na przystawkę...

 

Podobne przepisy

Piernik toskański

Przysmak z okolic Sieny;-)

Ciasto strażackie

Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...

Krem cytrynowy

Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...

Tort jubileuszowy

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym...

Wróć do listy przepisów