/ Przepisy / Mus czekoladowy

Opis przygotowania

W garnku podgrzać wodę, dodać kawałki czekolady. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. Dodać masło i dobrze wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać lekko ostudzoną masę czekoladową. Mieszać, aż będzie jednolita.

Śmietanę ubić na sztywny krem. Białka ubić na sztywną pianę, dodając do niej szczyptę soli i łyżkę cukru pudru. Stopniowo wmieszać do masy jajeczno-czekoladowej ubitą śmietanę (mniej więcej 6 łyżek), następnie pianę z białek. Przelać do pucharków i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Podawać udekorowane bitą śmietaną i świeżą miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 161
Ewa gotuje - odc. nr 161

Przepisy na Dzień Matki - wyśmienite tosty francuskie na śniadanie do łóżka...

 

Podobne przepisy

Tort angielski

Owoce sparzyć i odcedzić (powinny być suche), pokroić lub przepuścić przez maszynkę o ...

Ciasto strażackie

Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...

Ciasteczka francuskie z borówkami

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...

Ciasto z jabłkami

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę krupczatkę...

Wróć do listy przepisów