ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 17

OPIS ODCINKA

Tym razem Ewa Wachowicz proponuje przysmaki kuchni włoskiej. Na przystawkę poleca caprese, czyli mozzarellę z pomidorami, oliwą i świeżą bazylią. Na obiad przygotuje bodaj najbardziej znaną włoską potrawę - pizzę Margheritę. Natomiast na deser zrobi ciasto o nazwie "crostata". "Na pizzę można wyłożyć wszystko, co akurat mamy pod ręką: sery (od pleśniowych po żółte), szynkę, kawałki wędzonej ryby, pieczarki, kapary, cebulę, itd. Ja jednak robię tradycyjną Margheritę, więc używam mozzarelli, czyli bardzo delikatnego włoskiego sera z krowiego mleka" - opowiada autorka programu. Zdradza jednocześnie, że zamiłowanie do pizzy wyniosła z… rodzinnego domu! "Moja mama piecze tradycyjny chleb, przy okazji powstają też podobne do pizzy podpłomyki". Na koniec poznamy jeszcze jeden przysmak z Italii - crostatę...

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Crostata

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...

Pizza Margherita

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąk ...

Wróć do listy odcinków