/ Przepisy / Placek z pianą orzechową

Opis przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, wysiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek. Wbić żółtka, wyrobić nożem, zagnieść, włożyć do foliowego woreczka i schować do lodówki na minimum godzinę.
Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem. Pod koniec, szpatułką lub drewnianą łyżką, ostrożnie wmieszać zmielone orzechy włoskie.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować na wielkość tortownicy (średnica 24 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Pierwszy placek ułożyć na dnie formy. Wylać orzechową pianę. Przykryć drugim plackiem.

Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wystudzić. Na wierzchu rozsmarować powidła. Ale uwaga: bardzo delikatnie, bo placek jest niesamowicie kruchy. Z polewy czekoladowej zrobić esy-floresy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 182
Ewa gotuje - odc. nr 182

Wielka Sobota to ostatni dzień przygotowań wielkanocnych. Ewa proponuje...

 

Podobne przepisy

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką...

Rolada kokosowa

Wodę zagotować z masłem, cukrem i kakao. Do ciepłej masy wsypać zmielone herbatniki.Z ...

Ciasto cynamonowe

Idealne do popołudniowej kawy.

Kruche z orzechami

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i masło, zagnieść. Dodać żółtka, wyrobić i odstawić ...

Wróć do listy przepisów