
M±kę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat. Dodać cukier i zimne masło. Wysiekać. Zrobić kopczyk, następnie dołeczek, wybić żółtko, wlać zimn± wodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie podsypać m±k± i rozwałkować. Ciastem wyłożyć dno i boki formy na tartę (wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart±). Spód nakłuć widelcem, przykryć papierem, obci±żyć kulkami lub grochem. Wstawić do piekarnika na 15 minut, zdj±ć obci±żenie i piec przez kolejne 15 minut (temp. 180 st. C).
Żółtka wybić do garnka, wsypać cukier i utrzeć na kogel-mogel. Wsypać m±kę i zmiksować tak, by nie było grudek. Małym strumyczkiem wlać gor±ce mleko, cały czas miksuj±c. Postawić na kuchence i mieszaj±c gotować na małym ogniu. Gdy krem zgęstnieje, wlać rozpuszczon± czekoladę. Zmiksować.
Gor±cy krem przelać na upieczone, wystudzone ciasto. Wyrównać i odstawić do wystudzenia.
Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę. Gruszki obrać, przekroić na pół, wyci±ć gniazda nasienne. Połówki owoców przekroić jeszcze na pół. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na patelnię z syropem. Poddusić, lecz nie rozgotować. Ułożyć na kremie. Udekorować listkami mięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kuchnia włoska uznawana jest za jedn± z najbardziej zmysłowych na ¶wiecie,...
M±kę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i ¶mietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodów ...
Ciasto rozmrozić, rozwałkować, posmarować białkiem. Na czę¶ci ułożyć rozmrożone połów ...
Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyci±ć spody, by prost ...
Na stolnicę przesiać m±kę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysie ...