Ewa / Przepisy / Zupa wietnamska

Opis przygotowania

Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić i obsmażyć wieprzowinę. Dodać pory oraz imbir. Wymieszać i lekko przesmażyć. Dodać pomidory (obrane ze skórki i pokrojone – sam miąższ). Przyprawić sosem rybnym oraz sojowym. Wlać rosół. Wrzucić liście laurowe. Gotować tak długo, aż wieprzowina zmięknie.

Zakwasić sokiem z limonki. Wrzucić pokrojoną i pozbawioną pestek papryczkę chili (posiekać lub pokroić w plastry).

Podawać w miseczkach, z makaronem, kiełkami oraz kolendrą.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 300 g - polędwiczki wieprzowej
  • 2 - pory
  • 1 łyżka - posiekanego imbiru
  • 1 łyżka - oleju arachidowego
  • 2 - pomidory
  • 2 łyżki - sosu rybnego
  • 1 łyżka - sosu sojowego
  • l - wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • 2 - liście laurowe
  • 2 łyżki - soku z limonki
  • papryczka chili
  • Do podania
  • 1 szklanka - kiełków fasoli ming
  • makaron ryżowy
  • świeża kolendra
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 304

W ostatnich latach Polacy dosłownie zakochali się w kuchni azjatyckiej....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów