/ Przepisy / Zupa meksykańska

Opis przygotowania

Fasolę namoczyć i ugotować. Kolby kukurydzy również ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku, na maśle. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Wrzucić mięso mielone, wymieszać i podsmażyć.

Zalać bulionem. Dodać mieszankę przypraw meksykańskich, pomidory z puszki i przecier. Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, ugotowaną fasolę oraz ziarna kukurydzy (odcięte od kolby). Przyprawić posiekaną papryczką chili. Przykryć i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i cząstką limonki – owoc służy do skropienia potrawy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 296
Ewa gotuje - odc. nr 296

W tym programie Ewa postanowiła zabrać widzów na kulinarne pogranicze Teksasu...

 

Podobne przepisy

Rosół z fasolą i farfelkami

Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.

Antrykot z rusztu

Stek marynowany w chili, czosnku, oliwie i rozmarynie;-)

Tortille z mieloną wołowiną

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...

Lomo saltado

Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!

Wróć do listy przepisów