/ Przepisy / Steki z salsą pomidorową

Opis przygotowania

Pieprz, liście laurowe, czosnek oraz igiełki rozmarynu rozetrzeć w moździerzu. Wlać olej. Wymieszać.

Mięso pokroić w plastry (można użyć gotowych steków). Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pomidory naciąć na czubkach (na krzyż), sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na pół, łyżką wyjąć środki, miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Paprykę wyczyścić i też pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dodać do pomidorów. Uperfumować skórką i zakwasić sokiem z limonki. Dorzucić posiekaną bazylię. Przyprawić solą i kolorowym pieprzem. Wymieszać i odstawić, by salsa się przegryzła.

Zamarynowaną wołowinę upiec na grillu lub mocno rozgrzanej patelni – z obu stron (godzinę wcześniej wyjąć z lodówki). Przed podaniem przyprawić solą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 335
Ewa gotuje - odc. nr 335

Ewa uwielbia grillować i imprezować na świeżym powietrzu. Z tego powodu...

 

Podobne przepisy

Wołowina w czerwonym winie

Grecka klasyka na polskim stole;-)

Bryzol ze stolicy

Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...

Zrazy wołowe z węgierkami

Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Roladki wołowe z oliwkami

Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...

Wróć do listy przepisów