/ Przepisy / Cezar na wynos

Opis przygotowania

Pierś kurczaka posmarować oliwą i oprószyć suszoną, pikantną papryczką. Usmażyć na patelni grillowej. Pod koniec można wstawić na chwilę do mocno rozgrzanego piekarnika. Wystudzić i pokroić na plastry.

Pieczywo usmażyć na maśle. Ostudzić i pokroić w kostkę.

Sałatę umyć, wysuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Dodać mięso i grzanki. Wymieszać.

Zrobić sos. Czosnek rozgnieść w moździerzu. Rozetrzeć z solą. Dodać anchois i musztardę. Utrzeć. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać. Wlać miód, a następnie, cały czas mieszając, dodać oliwę.

Sosem polać sałatkę. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół jajka przepiórcze. Udekorować wiórkami parmezanu. Posypać prażonym słonecznikiem.

Taką sałatkę można przygotować „na wynos”. Sałatę z kurczakiem wkładamy do pojemnika. Grzanki, jajka, parmezan i ziarna słonecznika oraz sos zabieramy w oddzielnych naczyniach. Wszystko łączymy tuż przed podaniem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 270
Ewa gotuje - odc. nr 270

Ewa Wachowicz przyznaje, że od czasu do czasu zdarza się jej jadać poza...

 

Podobne przepisy

Surówka z marchewki

Marchewkę poszatkować do miski na szatkownicy do ogórków lub pokroić w cienkie krążki ...

Sałatka balsamiczna z rukoli

Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Dodać musztardę, ocet, sok z cytr ...

Sałatka z arbuza i fety

Arbuza pokroić w dużą kostkę i małym nożykiem usunąć wszystkie pestki. Wrzucić do duż ...

Rukola z grzankami

Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde końce, porwać na kawałki. Pomidory osączyć z o ...

Wróć do listy przepisów