Pierś kurczaka posmarować oliwą i oprószyć suszoną, pikantną papryczką. Usmażyć na patelni grillowej. Pod koniec można wstawić na chwilę do mocno rozgrzanego piekarnika. Wystudzić i pokroić na plastry.
Pieczywo usmażyć na maśle. Ostudzić i pokroić w kostkę.
Sałatę umyć, wysuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Dodać mięso i grzanki. Wymieszać.
Zrobić sos. Czosnek rozgnieść w moździerzu. Rozetrzeć z solą. Dodać anchois i musztardę. Utrzeć. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać. Wlać miód, a następnie, cały czas mieszając, dodać oliwę.
Sosem polać sałatkę. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół jajka przepiórcze. Udekorować wiórkami parmezanu. Posypać prażonym słonecznikiem.
Taką sałatkę można przygotować „na wynos”. Sałatę z kurczakiem wkładamy do pojemnika. Grzanki, jajka, parmezan i ziarna słonecznika oraz sos zabieramy w oddzielnych naczyniach. Wszystko łączymy tuż przed podaniem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz przyznaje, że od czasu do czasu zdarza się jej jadać poza...
Marchewkę poszatkować do miski na szatkownicy do ogórków lub pokroić w cienkie krążki ...
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Dodać musztardę, ocet, sok z cytr ...
Arbuza pokroić w dużą kostkę i małym nożykiem usunąć wszystkie pestki. Wrzucić do duż ...
Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde końce, porwać na kawałki. Pomidory osączyć z o ...