Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołeczek. Do dołeczka wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka i wkruszyć drożdże. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Dodać jajka, wlać roztopione masło oraz resztę mleka. Posolić i wyrobić (rękoma lub robotem). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Odcinać po kawałku, formować wałki i zwijać tak, by powstały „ślimaki”.
Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze piekarnikowej. Przykryć i zostawić na 10-15 minut, by ciasto jeszcze raz podrosło.
Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Z podanych składników przygotować lukier i polać nim wystudzone drożdżówki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nasza historia jest zawiła, niezwykle barwna i wielokulturowa. A jak wiadomo...
Z kremem paryskim!
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...
Na domowym mleku migdałowym!
Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!