/ Przepisy / Szneki z glancem

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołeczek. Do dołeczka wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka i wkruszyć drożdże. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na 10-15 minut.

Dodać jajka, wlać roztopione masło oraz resztę mleka. Posolić i wyrobić (rękoma lub robotem). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Odcinać po kawałku, formować wałki i zwijać tak, by powstały „ślimaki”.

Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze piekarnikowej. Przykryć i zostawić na 10-15 minut, by ciasto jeszcze raz podrosło.

Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Z podanych składników przygotować lukier i polać nim wystudzone drożdżówki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 345
Ewa gotuje - odc. nr 345

Nasza historia jest zawiła, niezwykle barwna i wielokulturowa. A jak wiadomo...

 

Podobne przepisy

Biszkopciki z białek

Z kremem paryskim!

Tort orzechowy

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...

Płatki z owocami leśnymi

Na domowym mleku migdałowym!

Ciasteczka kokosowe z chia, czekoladą i żurawiną

Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!

Wróć do listy przepisów