/ Przepisy / Szneki z glancem

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołeczek. Do dołeczka wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka i wkruszyć drożdże. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na 10-15 minut.

Dodać jajka, wlać roztopione masło oraz resztę mleka. Posolić i wyrobić (rękoma lub robotem). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Odcinać po kawałku, formować wałki i zwijać tak, by powstały „ślimaki”.

Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze piekarnikowej. Przykryć i zostawić na 10-15 minut, by ciasto jeszcze raz podrosło.

Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Z podanych składników przygotować lukier i polać nim wystudzone drożdżówki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 345
Ewa gotuje - odc. nr 345

Nasza historia jest zawiła, niezwykle barwna i wielokulturowa. A jak wiadomo...

 

Podobne przepisy

Miodownik

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. D ...

Ciasto warzone

Mleko zagotować. Jajka wbić do garnka, wlać śmietanę, zmiksować...

Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli...

Wróć do listy przepisów