/ Przepisy / Śledzie po kaszubsku

Opis przygotowania

Płaty moczyć w wodzie przez kilka godzin, by wypłukać nadmiar soli. Osuszyć.

Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, wlać ocet, dodać cebule pokrojone w piórka, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Tak przygotowaną marynatą zalać śledzie i wstawić na 2-3 dni do lodówki. Można też użyć śledzi gotowych, lekko marynowanych.

Na dużą patelnię lub do rondla wlać olej i wrzucić cebule pokrojone w kostkę. Cebula nie powinna się przyrumienić, lecz udusić (w trakcie smażenia można podlać ją odrobiną wody).

Śliwki przekroić na pół i dodać do cebuli. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać do zalewy wraz z liśćmi laurowymi. Dusić jeszcze przez chwilę (zaprawa powinna ściemnieć). Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.

Zamarynowane śledzie pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie połączyć z sosem. Wstawić do lodówki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 239
Ewa gotuje - odc. nr 239

Zbliżają się święta, więc w domu Ewy zapachnie Wielkanocą. Krzątanina w...

 

Podobne przepisy

Sałatka z karpiem

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę...

Dorsz w warzywach z ananasem

Orientalna wersja ryby po grecku...

Karp w sosie cebulowym

Świąteczna ryba nieco inaczej!

Chowder z dorszem i wędzonym łososiem

Zupa irlandzkich marynarzy;-)

Wróć do listy przepisów