Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Drożdżówka z kruszonką

Opis przygotowania

Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.

Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręką przez około 30 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto potroi swoją objętość (co może potrwać nawet 1 ½ godziny), wyłożyć na posmarowaną masłem formę o wymiarach 25 x 36 cm i odstawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło.

Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Zimną kruszonką posypać ciasto (można zetrzeć na tarce) i piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 233
Ewa gotuje - odc. nr 233

W następnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą zupę pomidorową z...

 

Podobne przepisy

Rolada kokosowa

Wodę zagotować z masłem, cukrem i kakao. Do ciepłej masy wsypać zmielone herbatniki.Z ...

Bezy jak sadzone

Jajka na... słodko? Czemu nie!

Blok czekoladowy

Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Posiekać około ...

Krem cytrynowy

Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...

Wróć do listy przepisów