/ Przepisy / Drożdżówka z kruszonką

Opis przygotowania

Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.

Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręką przez około 30 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto potroi swoją objętość (co może potrwać nawet 1 ½ godziny), wyłożyć na posmarowaną masłem formę o wymiarach 25 x 36 cm i odstawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło.

Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Zimną kruszonką posypać ciasto (można zetrzeć na tarce) i piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 233
Ewa gotuje - odc. nr 233

W następnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą zupę pomidorową z...

 

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Pod kruszonką... Na mące orkiszowej!

Kruche ciasto z gruszkami i czekoladą

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać krusz ...

Placuszki owsiane

Racuchy na płatkach i mleku roślinnym;-)

Placek z rabarbarem

W sezonie to pozycja obowiązkowa!

Wróć do listy przepisów