Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ pokroić na słupki lub w krążki, posmarować marynatą, upiec na grillu (lub w piekarniku). Podawać z bitą śmietaną z cukrem waniliowym i ajerkoniakiem.
Ananasa można też przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć specjalną łyżeczką (tak, by z miąższu powstały kulki). Miąższ posmarować marynatą, włożyć z powrotem do ananasowych „łupinek”.
Zapiec w piekarniku (180 st. C, 20-25 minut). Jeśli tak przygotowany owoc robimy na ruszcie, trzeba zawinąć go w folię aluminiową - w przeciwnym razie skóra się przypali, środek pozostanie zimny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz zaprasza tym razem na potrawy z rusztu: rybę (filety z tilapii)...
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać orzechy laskowe, cukier puder, sodę, cynamon i kakao ...
Krówki i masło roztopić, dodać kakao i miód. Po lekkim ostudzeniu wsypać ryż i formow ...
Wiejskie dziewczęta w welonach - tak brzmi oryginalna nazwa tego deseru;-)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. ...