Mąkę z kakao przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliowy i imbir. Wymieszać. Dorzucić kostkę masła i siekać, aż zrobi się kruszonka. Usypać kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i dodać żółtka (białko zamrozić - gdy uzbiera się więcej, można zrobić bezy). Nożem połączyć wszystkie składniki i zarobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Po tym czasie rozwałkować (na grubość 3-4 mm) i różnymi foremkami wykroić ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Rozgrzewająca herbata, zupa ziemniaczana z czosnkiem, ciasteczka imbirowe...
Drożdże posłodzić i odstawić. Mąkę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem ( ...
z kruszonką;-)
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...