Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Mąkę ostrożnie połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do piany z żółtkami. Ciasto przełożyć na dużą blachę, piec przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 równe połowy.
Zrobić ciasto orzechowe. Białka ubić z cukrem, dodać mąki połączone z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy. Można dodać łyżkę płynnego miodu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C (powinno się lekko zrumienić) przez około 45 minut.
W 3/4 szklanki mleka rozmieszać mąkę oraz żółtka (najlepiej mikserem). Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka wlać przygotowaną wcześniej zawiesinę i ugotować budyń. Ostudzić. Kostkę masła utrzeć z niewielką ilością cukru pudru. Dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na końcu dodać kakao. Można dolać kieliszek spirytusu.
Mleko skondensowane słodzone gotować na wolnym ogniu przez około 1 1/2 godziny. Wystudzić i otworzyć puszkę. Można też kupić gotowa masę kajmakową lub karmelową w puszce.
Biszkopt posmarować około 3/4 masy. Nałożyć ciasto orzechowe. Na ciasto masę kajmakową. Przykryć drugą połowa biszkopta. Wierzch posmarować resztą masy. Posypać orzechami. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień - po schłodzeniu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kapuśniaczki babuni, ciasto snikers. Na tydzień przed Bożym Narodzeniem...
Z kremem paryskim!
Na spodzie z ciasteczek...
Inspirowany włoskimi lodami z czekoladą...
Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...