Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do piany z żółtkami, dolać oliwę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Gładką masę przelać do tortownicy (średnica 24 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą).
Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor – przez około 30 minut. Wystudzić, lecz nie wyjmować z tortownicy.
Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, przełożyć do garnka, zagotować i wsypać galaretkę. Wymieszać i rozłożyć na wystudzonym cieście. Wyrównać. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto z jabłkami. Udekorować tartą czekoladą. Aby czekolada dobrze się ucierała, należy schłodzić ją w zamrażarce.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa ugotuje doskonałą zupę doprawioną … koniakiem! Pieczeń...
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...
Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać jajka i sól, zar ...
Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się r ...
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...