Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać oliwę (po 1 łyżce), zawinąć w folię aluminiową i piec przez około 40 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlać łyżeczkę oliwy i dorzucić pokrojona cebulę. Zeszklić na małym ogniu. Do cebuli wycisnąć upieczony czosnek. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z cebulą i czosnkiem, i smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dolewając bulion (w sumie około 400 ml). Pod koniec gotowania, czyli po upływie około 25 minut, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z gazu i trzymać jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, by składniki ładnie „doszły", a aromaty się połączyły. Zmiksować, dolewając pozostałą część bulionu (około 200 ml). Gdy zupa uzyska konsystencję kremu, przełożyć na talerz, posypać świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami. Można też posypać usmażonym na oliwie posiekanym czosnkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Rozgrzewająca herbata, zupa ziemniaczana z czosnkiem, ciasteczka imbirowe...
Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować...
Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i sele ...
Nasza zupa narodowa!
Hiszpańska zupa fasolowa z chorizo;-)