/ Przepisy / Vitello tonato

Opis przygotowania

Mięso posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na patelni - na odrobinie oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać pół szklanki wody, wymyć cały smak ze smażenia i przelać do mięsa. Przykryć i włożyć na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu mięso odstawić, by przestygło. Następnie włożyć do lodówki.

Tuńczyka lekko odcisnąć z nadmiaru własnego sosu (w którym pływa w puszce). Przełożyć do miksera, dorzucić anchois, dodać kapary, sok z cytryny, majonez i oliwę (jeśli kupimy tuńczyka w oleju, to oliwy już nie dodajemy). Zmiksować wszystko na gładki sos. Doprawić pieprzem.

Upieczone i wystudzone mięso pokroić na cieniutkie plastry. Ułożyć na talerzu, na środek nałożyć sos. Udekorować kaparami i drobno posiekaną pietruszką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 113
Ewa gotuje - odc. nr 113

”Vitello tonato i placek cappuccino” Ten odcinek „Ewa...

 

Podobne przepisy

Kiełbaski w piwie

Kiełbasę podzielić na porcje i naciąć...

Zapiekanka pod beszamelem

Brokuł i kalafiora podzielić na cząstki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszy ...

Dorsz zapiekany z mozzarellą

Cukinie umyć i pokroić w plasterki...

Karp na kapuście z żurawiną

Smażony i zapiekany;-)

Wróć do listy przepisów