Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Torcik marchewkowy

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, mielone cynamon i goździki, sól i proszek do pieczenia.

Do ciasta dodać zmielone migdały (bez skórki) i drobno zmieloną marchewkę. Cały czas mieszając dolać Kirschwasser. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta. Przelać do okrągłej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) i piec 50 minut w temp. 180 st. C.

Upieczone i wystudzone ciasto posmarować cienką warstwą konfitury z moreli. Udekorować marcepanowymi marchewkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 62
Ewa gotuje - odc. nr 62

Tym razem pani Ewa przygotuję jedną ze sztandarowych potraw kuchni chińskiej:...

 

Podobne przepisy

Rożki czarno-białe

Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać jajka i sól, zar ...

Brownie

Ciasto czekoladowe i lody waniliowe;-)

Ciasto miodowe z dynią

Ciasto o niesamowitym miodowym smaku i... dyniowym kolorze!

Grzybki

Mąkę i masło wysiekać nożem. Dolać śmietanę, wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. ...

Wróć do listy przepisów