Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gęstą papkę, i cały czas ucierając dodać do jajecznego kremu. Orzechy włoskie zemleć i połączyć z masą. Wanilię przekroić na pół, delikatnie zeskrobać miąższ, dodać do masy. Wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Masę orzechową przełożyć do tortownicy, po czym równo rozsmarować.
Białka ubić na sztywno, utrwalić dodając stopniowo cukier puder. Wycisnąć sok z cytryny i dolać do białek. Wanilię przekroić, wyjąć aromatyczne ziarenka i dodać do masy. Wymieszać. Zmielone biszkopty przesiać i połączyć z białkami. Na końcu dodać zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Masę migdałową rozsmarować na masie orzechowej, robiąc na środku mały kopczyk.
Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 50-55 minut.
Gdy ciasto ostygnie, polać je roztopioną mleczną czekoladą z dodatkiem mleka.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zupa cytrynowa, tort orzechowo-migdałowy bez mąki W kolejnym odcinku „Ewa...
Makaroniki z kremem daktylowym!
Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...
Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...
Do tego deseru nie potrzeba piekarnika;-)