Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gęstą papkę, i cały czas ucierając dodać do jajecznego kremu. Orzechy włoskie zemleć i połączyć z masą. Wanilię przekroić na pół, delikatnie zeskrobać miąższ, dodać do masy. Wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Masę orzechową przełożyć do tortownicy, po czym równo rozsmarować.
Białka ubić na sztywno, utrwalić dodając stopniowo cukier puder. Wycisnąć sok z cytryny i dolać do białek. Wanilię przekroić, wyjąć aromatyczne ziarenka i dodać do masy. Wymieszać. Zmielone biszkopty przesiać i połączyć z białkami. Na końcu dodać zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Masę migdałową rozsmarować na masie orzechowej, robiąc na środku mały kopczyk.
Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 50-55 minut.
Gdy ciasto ostygnie, polać je roztopioną mleczną czekoladą z dodatkiem mleka.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zupa cytrynowa, tort orzechowo-migdałowy bez mąki W kolejnym odcinku „Ewa...
Babka po włosku...
Do zrobienia tuż przed pierwszą gwiazdką;-)
W stylu Pavlovej;-)
Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać...