/ Przepisy / Sernik na czekoladowym cieście

Opis przygotowania

Mąkę, proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W czekoladowej mące zrobić dołek, wbić jajka i żółtka, wlać śmietanę, dodać masło utarte z cukrem. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części.

Klasyczną prostokątną blachę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy i wyłożyć nią spód foremki. Drugą odłożyć.

Ser (najlepiej klasyczny polski twaróg, zakupiony „od baby" na placu targowym) i wszystkie pozostałe składniki podzielić mniej więcej na pół (tyle akurat mieści się w przeciętnym robocie). Wrzucić do malaksera i mieszać do momentu, aż masa stanie się jednolita. Porcjami wylać na ciasto. Wygładzić. Drugą część ciasta rozwałkować, po czym radełkiem pokroić na paski (szerokość ok. 1,5 cm), ułożyć na cieście w ukośną kratkę (paski ciasta rozłożyć również wzdłuż boków formy).

Piec w temp. 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 150
Ewa gotuje - odc. nr 150

W tym odcinku łosoś smażonego w bekonie. To połączenie ryby i wieprzowiny...

 

Podobne przepisy

Naleśniki gryczane

Z powidłami lub dżemem;-)

Miodownik

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. D ...

Ciasteczka orzechowe

Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...

Jabłecznik z lukrem z białek

Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...

Wróć do listy przepisów