Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety. Ułożyć w kamionkowym naczyniu, zalać marynatą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć z solanki i osuszyć. Następnie nabić na haki i wstawić do wędzarni na 2-3 godziny.
Jeśli nie mamy profesjonalnej wędzarni, rybę można przyrządzić w domowej kuchni. Wystarczy metalowe pudełko lub duża puszka (po ciastkach czy czekoladkach). Na dno sypiemy liście zielonej herbaty, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy folią aluminiową (2-3 warstwy), nakłuwamy widelcem, układamy kawałki karpia i zamykamy. Zamiast folii można użyć tacki aluminiowej do grillowania. Puszkę stawiamy na gazie lub ruszcie i na wolnym ogniu wędzimy rybę przez 20-30 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprasza na wędzonego karpia! Na deser ciasto z bezą i p...
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.
Befsztyk tatarski z... ryby!
Idealna przystawka na wigilijny stół! Świętą tuż tuż...
Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...