/ Przepisy / Chleb z czarnuszką na zakwasie

Opis przygotowania

Zakwas przełożyć do naczynia, dodać mąkę i drożdże (jeśli używamy zakwasu dojrzałego, drożdże można pominąć, stosując zakwas młody zawsze trzeba je dodać). Wlać wodę, przyprawić solą. Dokładnie wymieszać, a jeszcze lepiej zmiksować (do wyrobu domowego chleba idealny jest robot z funkcją podgrzewania).

Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny, by wyrosło. Po tym czasie przełożyć do prostokątnej foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać, smarując mlekiem. Posypać czarnuszką, przykryć i odstawić na około 30 minut.

 Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 st. C. Czas pieczenia – około 50 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 209
Ewa gotuje - odc. nr 209

W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....

 

Podobne przepisy

Purée z kalafiora

Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić do miksera. Dodać majonez i śmietanę. Przypra ...

Domowy ajvar

Przysmak z Bałkanów!

Owocowy przysmak z grilla

Cukier puder połączyć z cynamonem. Jabłka obrać, pozbawić ogonków i szypułek, pokroić ...

Kawior po żydowsku

Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.

Wróć do listy przepisów