Zakwas przełożyć do naczynia, dodać mąkę i drożdże (jeśli używamy zakwasu dojrzałego, drożdże można pominąć, stosując zakwas młody zawsze trzeba je dodać). Wlać wodę, przyprawić solą. Dokładnie wymieszać, a jeszcze lepiej zmiksować (do wyrobu domowego chleba idealny jest robot z funkcją podgrzewania).
Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny, by wyrosło. Po tym czasie przełożyć do prostokątnej foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać, smarując mlekiem. Posypać czarnuszką, przykryć i odstawić na około 30 minut.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 st. C. Czas pieczenia – około 50 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....
Składniki zmiksować lub wycisnąć...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...
Doskonałe z chlebem i kiszonym ogórkiem!
Samo zdrowie!