Zakwas przełożyć do naczynia, dodać mąkę i drożdże (jeśli używamy zakwasu dojrzałego, drożdże można pominąć, stosując zakwas młody zawsze trzeba je dodać). Wlać wodę, przyprawić solą. Dokładnie wymieszać, a jeszcze lepiej zmiksować (do wyrobu domowego chleba idealny jest robot z funkcją podgrzewania).
Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny, by wyrosło. Po tym czasie przełożyć do prostokątnej foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać, smarując mlekiem. Posypać czarnuszką, przykryć i odstawić na około 30 minut.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 st. C. Czas pieczenia – około 50 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....
Kaszę podsmażyć w garnku na odrobinie masła, zalać wodą (dwa palce nad kaszą). Ugotow ...
Młode ziemniaki umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Oprószyć gru ...
Mięso przełożyć do zamykanego naczynia...
Marchewki pokroić na niewielkie kawałki, kalarepę w plastry. Z kalafiora i brokułu od ...