Kaszę podsmażyć w garnku na odrobinie masła, zalać wodą (dwa palce nad kaszą). Ugotować do miękkości na małym ogniu i zostawić do wystudzenia.
Mięso mielone dokładnie wymieszać z pokrojoną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki i kaszą. Doprawić solą i pieprzem.
Cukinie pokroić wzdłuż w długie cienkie plastry (można to zrobić maszynką do krojenia wędlin, jeśli tylko taką mamy w domu).
Na skraju każdego plastra położyć nieco farszu, zwinąć w ruloniki. By się trzymały, spiąć wykałaczką. Ułożyć na sicie do gotowania na parze i wstawić nad gorącą kąpiel wodną. Gotować na parze przez 30-40 minut.
Cebulę i grzyby podsmażyć na patelni na maśle i zalać śmietaną. Odparować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: roladki z cukinii i placek jabłkowo gruszkowy.
Kapustę kiszoną ugotować. Słodką poszatkować, zalać szklanką wody, dodać ziele angiel ...
Z chleba odkroić skórkę, kromki pokroić w zgrabną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać p ...
Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół. Żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito razem z t ...
Jogurt przelać do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę ...