Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utarte żółtka stopniowo i delikatnie wmieszać do piany.
Na patelni (najlepsza będzie o średnicy 24 cm) rozpuścić i podgrzać masło. Jak patelnia będzie gorąca wlać masę omletową, wyrównać i smażyć na małym ogniu - z obu stron, na złoty kolor.
Omlet przełożyć na talerz, na połowę dać roster śliwkowy, złożyć, posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym programie Ewa Wachowicz odwiedzi akademik przy Al. 29 Listopada w...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekro ...
Kapustę kiszoną ugotować. Słodką poszatkować, zalać szklanką wody, dodać ziele angiel ...
Wątróbki umyć, oczyścić, zmiksować. Miksując dodać jajka i wiśniówkę oraz rozpuszczon ...
Na mące orkiszowej!