
Ziemniaki i marchewkę ugotować w łupinach. Buraki podobnie, tyle że oddzielnie, ponieważ gotują się dłużej (około 1 1/2 godziny). Przestudzone buraki obrać i zetrzeć na talerz na tarce o dużych oczkach (takich jak na barszcz). Na drugi talerz zetrzeć obrane ziemniaki, na trzeci marchew. Cebulę pokroić w drobną kostkę i posolić. Śledzia pokroić na paski.
Na spodzie tortownicy ułożyć ziemniaki, na nie cienką warstwę majonezu, cebulki i śledzia. Przyprawić pieprzem. Nałożyć marchewkę, majonez, buraczki i ponownie majonez. Doprawić pieprzem. Kolejne warstwy to ziemniaki i majonez. Gotowy „tort" śledziowy oprószyć jajkiem na twardo - utartym na tarce o drobnych oczkach. Udekorować buraczkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Śledź pod jarzynową pierzynką i rurki z kremem. Nową, wiosenną ramówkę...
Z ciasta francuskiego...
Świetna baza do pomidorówki lub sosu do spaghetti...
Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić do miksera. Dodać majonez i śmietanę. Przypra ...
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wybić jajko, dodać sól i proszek do piecze ...