Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać imbir, sos sojowy i oliwę. Energicznie mieszać - aż do momentu uzyskania gładkiej emulsji. Piersi pociąć wzdłuż na paski o szerokości 1 cm i umieścić w marynacie. Wymieszać bardzo dokładnie, by płyn równomiernie pokrył całe mięso.
Można dodać łyżkę miodu - podczas pieczenia zrobi się chrupiąca glazura. Kto chce może też dać cebulę pokrojoną na ćwiartki. Uwaga: kurze piersi trzeba zamarynować na kilka godzin przed pieczeniem (min. pół godziny). Jeśli mięso robimy dzień wcześniej, chowamy je do lodówki.
Paski zabejcowanego kurczaka nabić fantazyjnie na patyczki do szaszłyków (wcześniej dobrze jest namoczyć je w wodzie, co zapobiegnie przepaleniu). Mięso zapiec na złoty kolor - ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Kurze piersi można też usmażyć na patelni w oleju słonecznikowym, a latem upiec na ruszcie.
Podawać z ryżem i sałatą lodową z sosem winegret.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym wydaniu swojego autorskiego programu kulinarnego Ewa Wachowicz zmierzy...
Siemię lniane wsypać do miksera...
Do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek i drobno posiekaną miętę...
Oliwki wrzucić do miseczki, dodać pokrojoną w piórka cebulę...
Idealne na drogę, w góry czy do szkoły...